
At donere sit hår er en smuk og meningsfuld gestus, som kan gøre en verden til forskel for dem, der kæmper med hårtab som følge af sygdom eller behandling. Men hvad indebærer en hårdonation egentlig, og hvilke krav skal opfyldes? Her besvarer vi de mest stillede spørgsmål omkring hårdonation.
Hvorfor skal hår være minimum 25 cm langt?
Når du donerer dit hår, beder man om en minimumslængde på 25 cm. Grunden til dette er, at der er behov for en vis længde for at kunne knytte hårene sammen i en paryk. I et bundt af hår vil der altid være variation i længderne, og hvis håret er for kort, kan det ikke bruges effektivt. Derfor sikrer en længere hårdonation, at mindre hår går til spilde, hvilket gør processen mere effektiv og mindre ressourcekrævende.
Kan jeg donere farvet eller kemisk behandlet hår?
Farvet hår kan godt anvendes til donation, så længe det er farvet med ammoniakfri farve og en mild beize på 1%. Kemisk behandlet hår, som er lysnet eller permanentet, kan desværre ikke bruges, da det ofte er for uelastisk og porøst. Dette skyldes, at de enkelte skællag i håret ikke længere er intakte efter kemisk behandling, hvilket gør det uegnet til parykproduktion. Hvis din kemiske behandling er vokset ud, kan dit hår dog sagtens bruges.
kan jeg donere mit hår, hvis jeg har været i kemoterapi?
Ja, du kan sagtens donere dit hår, selvom du har modtaget kemoterapi. Det hår, der vokser ud efter en kemobehandling, er “nyt hår” og kan sagtens bruges til at skabe parykker. Hvis du har beholdt dit hår under behandlingen, kan det også anvendes. Selvom håret kan virke mere porøst eller tørt under kemobehandling, betyder det ikke, at det er ubrugeligt som donorhår.


hvordan skal jeg forberede mit hår til donation?
Før du klipper dit hår af til donation, skal det samles i flere små hestehaler, som fastgøres med elastikker. Det er vigtigt, at elastikkerne sidder stramt, og at de placeres et stykke under klippepunktet for at sikre, at hestehalerne ikke falder fra hinanden. Hvis håret er langt, kan du også sætte en elastik nederst. Alternativt kan håret samles i en fletning.
hvad sker der med mit hår efter donationen?
Når håret er doneret, sorteres det efter farve, længde og struktur. Desværre er det ikke muligt at følge din specifikke hårdonation fra start til slut, da håret blandes med andre donationer for at kunne fremstille en fuld paryk. Det kræver 6-7 usorterede hestehaler for at lave en hel paryk, afhængigt af tykkelsen og længden af det donerede hår.
Hvem får glæde af hårdonationerne?
De parykker, der fremstilles af doneret hår, går til både børn og voksne, der lider af hårtab på grund af kræft eller autoimmune sygdomme som alopecia. Hårdonationer er en uvurderlig støtte, der kan give modtagerne en følelse af normalitet og selvtillid i en svær tid.
At donere sit hår er en gave, der bringer håb og glæde til dem, der har allermest brug for det. Hvis du overvejer at donere dit hår, kan du være sikker på, at det vil gøre en betydelig forskel i en andens liv. Læs fx om en 21-årig kvinde, hvis liv vendte sig op og ned, da hun fik diagnosen alopecia areata.